Παρασκευή 12 2022
Αρχική Αγορά - Τιμές 40% η άνοδος τιμών ελαιολάδου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ

40% η άνοδος τιμών ελαιολάδου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ

Οι αυξήσεις των τιμών λιανικής αποτελούν την προφανή αιτία για την ιδιαίτερα ανησυχητική μείωση της κατανάλωσης

0

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση της έγκυρης Olimerca η αύξηση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου έχει περάσει στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σπρώχνοντας ανοδικά και τις τιμές καταναλωτή. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, τα επώνυμα ελαιόλαδα των μεγαλύτερων εταιρειών τυποποίησης έχουν αυξηθεί κατά 39,66%, από 2,29 €/λίτρο τον Ιανουάριο σε 3,20 €/λίτρο στις αρχές Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει παρουσιάσει μικρότερη αύξηση της τάξης του 14,6% με αποτέλεσμα να κλείσει η ψαλίδα τιμών με το “ελαιόλαδο” (κουπέ/ραφινέ) από 1,27 €/λίτρο σε 0,88 €/λίτρο. Το έξτρα αυξήθηκε από τα 3,56 στα 4,08 €/λίτρο το επτάμηνο αναφοράς.

Η τιμολογιακή πολιτική των αλυσίδων παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις. Η Alcampo και η Lidl έχουν τις χαμηλότερες τιμές με 3,19 €/λίτρο, ενώ η Hipercor είναι η ακριβότερη με μέση τιμή 3,25 €/λίτρο.

Οι αυξήσεις των τιμών λιανικής αποτελούν την προφανή αιτία για την ιδιαίτερα ανησυχητική μείωση της κατανάλωσης κατά 20%, την οποία εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει στο olivenews.gr.