Αύξηση της κατανάλωσης, στήριξη του παραδοσιακού ελαιώνα, στην Ισπανία

Θα προτείνει στις αυτόνομες κοινότητες , ένα ειδικό πρόγραμμα για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

0
Ελαιώνας στην Εξτρεμαδούρα, Ισπανία Πηγή: 123RF

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, επεσήμανε χθες στη Γερουσία (την Άνω Βουλή), τις καλές επιδόσεις του ελαιοκομικού τομέα επικαλούμενος την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου τον τελευταίο χρόνο -καθώς όπως ο ίδιος σημείωσε- αυτό σημαίνει “καλύτερη υγεία για τον ισπανό πολίτη και περισσότερα χρήματα στον ελαιοκομικό τομέα”.

Σύμφωνα με την Olimerca,  προβλέψεις για το τέλος αυτής της σεζόν εκτιμούν ότι η εγχώρια κατανάλωση στην Ισπανία θα είναι περίπου 550.000 τόνοι και οι εξαγωγές της περίπου 1.130.000 τόνοι, κάτι που αποτελεί διπλό ρεκόρ. Τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δεκαετία 2020-2030 θέτουν την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης στο 5% ετησίως.

Τόνισε επίσης ότι στην ελαιοκομική σεζόν 2019-2020, επιτεύχθηκε ρεκόρ εξαγωγής ελαιολάδου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 150.000 τόνους, που αντιπροσώπευαν αύξηση 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, παρά τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ. Η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 10% του όγκου των ισπανικών εξαγωγών ελαιολάδου και το 34% του όγκου εξαγωγών σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Luis Planas, η Ισπανία έχει έναν τομέα που περιλαμβάνει 350.000 ελαιοκαλλιεργητές, που δημιουργεί 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σχεδόν 32 εκατομμύρια ημερομίσθια ανά ελαιοκομική σεζόν, “κάτι για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο  Luis Planas θα προτείνει στις αυτόνομες κοινότητες να αναπτύξουν, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ένα ειδικό πρόγραμμα για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.