Οι τιμές ελαιολάδου στο ελατήριο

0
Φωτογραφία, ευγενική παραχώρηση του Αντρέα Σμαραγδή

Το εμπόριο και η βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου ξαναλειτουργούν τον Σεπτέμβριο μετά από μια μακρά περίοδο όχι απλής θερινής ραστώνης αλλά μάλλον αφύσικης απραξίας.

Η εσωτερική αγορά πολύ δύσκολα αναμένεται να κινηθεί καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών. (Η βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου σε δύσκολη καμπή)

Αντιθέτως, είναι λογικό να αναμένουμε να εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, αναφερόμενοι προφανώς στο χύμα και όχι στο επώνυμο τυποποιημένο.

Θα πρόκειται για το φαινόμενο του  ελατήριου, που πολύ χρόνο κρατήθηκε συμπιεσμένο κι έτσι μόλις το αφήσουμε θα εκτιναχθεί απότομα.

Με άλλα λόγια οι Ιταλοί (και Ισπανοί) αγοραστές που “ψείριζαν” και τσιγκουνευόντουσαν τα 1-2 σέντ, τώρα, βλέποντας να τους λείπουν κάποια συγκεκριμένα λάδια θα σπεύσουν να τα (χρυσο)πληρώσουν. Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν και κάποιοι Έλληνες έμποροι, ελαιοτριβείς, ελαιουργοί, παραγωγοί,  που κράτησαν και συντήρησαν σωστά στις δεξαμενές τους αυτά τα ελαιόλαδα, τα οποία άλλωστε δεν είναι και πολλά για τα διεθνή δεδομένα.

Τα παραπάνω είναι ανεξάρτητα από τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2021/22.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

Φωτό, ευγενική παραχώρηση του Αντρέα Σμαραγδή