Γιγαντιαία έρευνα δείχνει πόσο βλαβερό για την υγεία είναι το επεξεργασμένο κρέας

Η μελέτη PURE αποτελεί την πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κρέατος στην υγεία.

0

Τις διατροφικές συνήθειες ατόμων προερχόμενων από διαφορετικά σημεία του πλανήτη μελέτησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mc Master του Καναδά, θέλοντας να διερευνήσουν την επίδραση της κατανάλωσης κρέατος στην ανθρώπινη υγεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 134.297 άτομα από 21 χώρες, και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη, για τα οποία, επί μία δεκαετία με τη χρήση ερωτηματολογίων, καταγράφηκε η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, ενώ συγκεντρώθηκαν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση θνησιμότητας αλλά και την συχνότητα εμφάνισης σοβαρών περιστατικών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μετά το πέρας της δεκαετίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν σε εβδομαδιαία βάση ποσότητα 150 γραμμαρίων και άνω επεξεργασμένου κρέατος εμφάνιζαν 46% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και 51% υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας από εκείνα τα οποία δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος, στο πλαίσιο και ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου, δεν έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακόμη υπάρχει δρόμος προκειμένου να διαλευκανθεί και ο ρόλος άλλων παραμέτρων στα αποτελέσματα (π.χ. η ποιότητα των τροφίμων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα), είναι όμως πεπεισμένοι ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί.

Η μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), όπως ονομάζεται, ξεκίνησε το 2003 και αποτελεί την πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κρέατος στην υγεία.

Πηγές: consumer.healthday.com, sciencedaily.com, nutrition.org, technologynetworks.com

Με την έρευνα αυτή τίθεται για μια ακόμη φορά το ερώτημα για την συνύπαρξη, που έχουμε στην Ελλάδα, φορέων που εκπροσωπούν τα επεξεργασμένα κρέατα με άλλους που εκπροσωπούν το ελαιόλαδο, τη βάση της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.