Οι Έλληνες πολιτικοί για το Nutriscore

0

Με αφορμή την υπερψήφιση από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου της Ε.Ε. σχετικής τροπολογίας, η οποία εξαιρεί το ελαιόλαδο και τα ΠΟΠ προϊόντα από το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score, το olivenews.gr απευθύνθηκε σε Έλληνες ευρωβουλευτές και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, προσπαθώντας να κατανοήσει τις θέσεις και απόψεις τους πάνω στο ζήτημα της διατροφικής ετικέτας και να τις φέρει στην δημοσιότητα.

Από το το πολιτικό γραφείο του Μανώλη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) μας απάντησαν: Ο ευρωβουλευτής γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και κάνει στοχευμένες κινήσεις με σκοπό την αλλαγή επίμαχων σημείων που κάνουν ισχυρισμούς και μεθοδεύσεις εις βάρος πολλών προϊόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το χτυπητό παράδειγμα της Cola Cola Light, η οποία προβλέπεται να διαθέτει υψηλότερη διατροφική αξιολόγηση από προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Επισημάνθηκε πως η Νέα Δημοκρατία από το 2016, όταν και ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά το Nutri score, έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το επιχείρημα πως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετες στην εφαρμογή αυτού του συστήματος διατροφικής επισήμανσης.

Ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Κρίτων Αρσένης (ΜΕΡΑ 25): “Είναι θετικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζει να ενημερώνεται για το θέμα και να αντιδρά. Όμως, είναι επικίνδυνο να κινείται προς μια λάθος κατεύθυνση. Δεν αρκεί να εξαιρεθεί το λάδι και τα προϊόντα Π.Ο.Π. από το Nutri score. Από την μία πλευρά, πολλά παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι προϊόντα Π.Ο.Π. Από την άλλη, εφόσον το Nutri score κατοχυρωθεί ως το επίσημο σύστημα σήμανσης, θα υπάρχει αρνητική σήμανση για τα προϊόντα που εξαιρούνται. Κοινώς, όταν ένα προϊόν δεν έχει σήμανση θα δημιουργείται σκιά γύρω από την πραγματική επίπτωση του στην υγεία. Το ερώτημα των πολιτών θα είναι γιατί αφού είναι τόσο καλό δεν έχει θετική βαθμολογία στην επίσημη σήμανση. Τέλος, οι όποιες εξαιρέσεις του λαδιού και των προϊόντων Π.Ο.Π. είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν στην επόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την σήμανση των τροφίμων. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι ένα άλλο, αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων και η απόρριψη του Nutri score“.

Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλες απόψεις, οι οποίες έχουν μάλλον καθυστερήσει χαρακτηριστικά…