Δεν καταργείται η πλαστική φιάλη για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία

Το Υπουργείο αποφάσισε να μην απαγορευτεί η χρήση πλαστικού και να καθιερωθεί κώδικας ορθών πρακτικών με προαιρετικό χαρακτήρα.

0

Καλά νέα στις ισπανικές βιομηχανίες πλαστικού έφερε η πρόσφατη απόφαση του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Olimerca, το Υπουργείο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης πλαστικής φιάλης για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να καθιερωθεί κώδικας ορθών πρακτικών με προαιρετικό χαρακτήρα. Ο κώδικας θα οριστικοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2022.

Οι επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα θα μπορούν να επιλέξουν αν θα εφαρμόσουν τον κώδικα ή όχι, με εκείνες που θα υπογράφουν την προσχώρηση να είναι υποχρεωμένες να τηρούν τις αρχές και τους κανόνες που θα τον διέπουν.

Οι εκπρόσωποι της ισπανικής βιομηχανίας πλαστικού δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτήν την εξέλιξη, υπενθυμίζοντας τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του πλαστικού έναντι υλικών όπως το γυαλί και το μέταλλο, όπως το ότι αποτελεί ένα εντελώς ασφαλές και αδρανές υλικό, με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα παραγωγής από το γυαλί, ενώ αποτελεί το μοναδικό υλικό που επιτρέπει τη δημιουργία ενεργών συσκευασιών που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων χωρίς την ανάγκη προσθήκης συντηρητικών.

Τα πλεονεκτήματα του πλαστικού όμως, όπως τονίζουν, δεν τελειώνουν εδώ καθώς ο τομέας εργάζεται ενεργά προκειμένου να παράγει βιοδιασπώμενο πλαστικό ή πλαστικό που κατασκευάζεται ως επί το πλείστον από ανακυκλωμένα υλικά.