Η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην αποδοτικότητα χρήσης νερού

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στο υδατικό αποτύπωμα των 9 κύριων μεσογειακών χωρών.

0

Η αποδοτικότερη χρήση του νερού ειδικά σε μία περιοχή όπως η περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου όπου η λειψυδρία ολοένα γίνεται και πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, καθώς είναι και εκείνος με τις μεγαλύτερες υδατικές απαιτήσεις.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Resources, Conservation & Recycling, αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση που θα είχε η υιοθέτηση  διατροφικών μοντέλων όπως εκείνο της Μεσογειακής Διατροφής, υπολογίζοντας τους υδάτινους πόρους που απαιτούνται για  την κατανάλωση τροφίμων.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές απαιτήσεις πρόσληψης τροφής ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα, επικεντρώθηκαν στις 9 κύριες χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, των οποίων ο πληθυσμός αντιπροσωπεύει το 88% του πληθυσμού της περιοχής: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μαρόκο, Τουρκία, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Μεσογειακή Διατροφή και το μοντέλο διατροφής ΕΑΤ-Lancet (διατροφικό μοντέλο που είχε προταθεί από την EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health ως η ιδανική λύση υγιεινής και φιλικής προς το περιβάλλον διατροφής) που περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών και χαμηλή πρόσληψη ζωικών προϊόντων, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αύξηση της αποδοτικότητας νερού.

Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή Δίαιτα βρέθηκε ότι θα μπορούσε να μειώσει το υδατικό αποτύπωμα των 9 χωρών κατά 4 έως και 35%, ενώ το διατροφικό μοντέλο ΕΑΤ-Lancet από 17 έως και κατά 48%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υιοθέτηση των παραπάνω διατροφικών μοτίβων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του SDG Target 6.4 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπεί στην ουσιαστική αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης νερού και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας λειψυδρίας έως και το 2030.