Ενγκολό Καντέ: Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου

Στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του Champions League ποτέ δεν είπε "εγώ" αλλά συνεχώς επαναλάμβανε "μαζί" πετύχαμε αυτόν τον θρίαμβο.

0
Πηγή εικόνας: AP

Το 70% της γης καλύπτεται από νερό και το υπόλοιπο 30% από τον Ενγκολό Καντέ. Αυτό είναι το περίφημο αστείο που κυκλοφορεί χρόνια τώρα στην ποδοσφαιρική πιάτσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χάρη του βραχύσωμου  -και μόνιμα χαμογελαστού- ποδοσφαιριστή της Εθνικής Γαλλίας και της Τσέλσι, που χθες το βράδυ σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά σε έναν μάλλον βαρετό τελικό με φτωχό σκορ (0-1).

Η τεράστια συμβολή του πολιτογραφημένου Γάλλου μέσου στην κατάκτηση του Champions League αποδεικνύεται από τα εξής στατιστικά του στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι:

– 85% ευστοχία στις μεταβιβάσεις

– 53 επαφές με την μπάλα

– 10 επιτυχημένες ανακτήσεις μπάλας

– 11 κερδισμένες μονομαχίες

– 4 κερδισμένες κεφαλιές (θυμίζουμε πως ο Καντέ έχει 167 εκατοστά ύψος)

Το παιχνίδι ήταν μία παράσταση για έναν ρόλο στη μεσαία γραμμή, με πολλούς ειδικούς και μη να περιγράφουν την χθεσινή του εμφάνιση ως μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις ποδοσφαιριστή στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών.

Δεν κάνουν όμως (μόνο) αυτά τα επιτεύγματα σπουδαίο και ίνδαλμα τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ο Ενκολό Καντέ είναι ένας σύγχρονος αντιστάρ. Ένας φτωχός νέος που στα εφηβικά του χρόνια έψαχνε στα σκουπίδια για πολύτιμα αντικείμενα σε ένα προάστιο του φανταχτερού Παρισιού. Ένας νέος που δεν κατάφερε γρήγορα να αναγνωριστεί το ταλέντο του, διότι οι σκάουτερ των μικρότερων κατηγοριών της Γαλλίας τον αγνοούσαν επιδεικτικά καθώς δεν είχε τα απαραίτητα “προσόντα” ενός σταρ, όπως εκείνοι αναζητούσαν. Τον θεωρούσαν πολύ κοντό και αδύναμο για να καταφέρει να γίνει ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Ο Καντέ είναι ένας παίκτης που πριν από έξι χρόνια δεν έπαιζε ποδόσφαιρο σε επαγγελματική κατηγορία και μέσα σε έξι αγωνιστικές σεζόν έχει κατακτήσει σχεδόν κάθε τρόπαιο σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Είναι ένας φοβερός αθλητής με πνευμόνια από ατσάλι που αν είσαι αντίπαλος και έχεις την κατοχή της μπάλας για παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι το επόμενο μαρκάρισμα που θα δεχτείς, θα είναι από τον μικρούλη αυτόν μέσο που δεν σου γεμίζει το μάτι με το παρουσιαστικό του. Είναι εκείνος ο συμμαθητής που θα κάνει την ομαδική εργασία όταν οι υπόλοιποι για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μαθησιακές τους υποχρεώσεις. Είναι εκείνος ο συνάδελφος που θα κάνει όλη την βρώμικη δουλειά για να πάει μπροστά η ομάδα και να πετύχει τους κοινούς στόχους της. Ο κύριος αυτός είναι ένας φιλόδοξος και φιλότιμος επαγγελματίας, που σέβεται το ψωμί που βγάζει και δεν ξεχνάει από που ξεκίνησε, ξέρει που βαδίζει και κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους.

Στις σεμνές ολιγόλογες δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του Champions League ποτέ δεν είπε “εγώ” αλλά συνεχώς επαναλάμβανε “μαζί” πετύχαμε αυτόν τον θρίαμβο.

Ο Ενγκολό Καντέ δεν οδηγεί πανάκριβα αυτοκίνητα αλλά ένα πανέμορφο Mini Cooper, δεν αλλάζει κινητό κάθε μήνα όταν λήγουν οι εμπορικές του συμφωνίες προβολής με τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ημερών μας, ούτε φοράει ρούχα εκατομμυρίων. Ο Ενγκολό Καντέ έχει αίσθηση δικαιοσύνης. Δεν εκμεταλλεύεται την θέση του στον κόσμο για να κερδοσκοπήσει σε βάρος άλλων. Σε μία ομάδα η οποία θα μπορούσε να πληρώνει τους ποδοσφαιριστές της με πλάγιους τρόπους, μέσω offshore εταιριών στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν, εκείνος απαιτεί να πληρώνεται κανονικά και νόμιμα στην Αγγλία, δεχόμενος την φυσιολογική τσουχτερή φορολόγηση.

Όλα αυτά κάνουν την επιτυχία αυτού του ανθρώπου ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Ο αθλητισμός έχει ανάγκη από ινδάλματα της νεολαίας και η κοινωνία από περισσότερους “πολίτες” με τις αρχές του Ενγκολό Καντέ.