Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος

0

Σήμερα 27 Ιανουαρίου είναι η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, δηλαδή, της μαζικής, βιομηχανικά οργανωμένης και ιδεολογικά αιτιολογημένης από τον ναζισμό – εθνικοσοσιαλισμό της χιτλερικής Γερμανίας εξόντωσης 6 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, παιδιών, ενηλίκων και γερόντων στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν, του Μπούχενβαλντ και αρκετών άλλων ακόμη. Η γενοκτονία στράφηκε κυρίως κατά των Εβραίων, άλλων “βιολογικά κατώτερων” (όπως οι τσιγγάνοι), των ομοφυλόφιλων, των πολιτικά αντίθετων του καθεστώτος όπως οι κομμουνιστές, οι σοσιαλδημοκράτες, ακόμη και εκπροσώπων της φιλελεύθερης αριστοκρατίας της Γερμανίας και Πολωνίας.

Οι μεγάλοι αριθμοί των εκατομμυρίων κρύβουν προσωπικές ιστορίες ανείπωτων τραγωδιών, ηρωισμών των θυμάτων και βαρβαρότητας των θυτών όπως ενός Ες Ες που είπε σε μια μικρή Εβραιοπούλα: “Τον βλέπεις  αυτόν τον λευκό καπνό που βγαίνει από την καμινάδα; Είναι η μαμά σου, που είχε οδηγηθεί στα κρεματόρια”.

Η Ελληνική Βουλή με παλαιότερη Απόφασή της επί Κώστα Σκανδαλίδη τιμά τη σημερινή ημέρα μνήμης. Η ζωντανή μνήμη και η γνώση αποτελούν τα καλύτερα εμβόλια άμυνας στις  συνθήκες που έθρεψαν και επέτρεψαν το Ολοκαύτωμα, το οποίο μπορεί μεν να συνέβη στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, αλλά θιασώτες του συνεχίζουν να αναβιώνουν έστω και με διάφορες παραλλαγές και μεταλλάξεις.