Πολιτικές παρεμβάσεις των Μάκη Βορίδη και Σταύρου Αραχωβίτη

0

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2020

Οι μεγάλες προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα στην εποχή του κορωνοϊού στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη στο διαδικτυακό Συνέδριο του Economist

Τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το 5ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που διεξήχθη διαδικτυακά.

Ο κ. Βορίδης εξήρε τις ισχυρές αντοχές που επέδειξε ο πρωτογενής τομέας απέναντι στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμόρφωσε η πανδημία και τόνισε ότι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πέτυχε ρεκόρ που δεν έχουν προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

Ως τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη θεαματική αύξηση την εξαγωγή κερασιών που ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την υψηλή αύξηση που σημείωσε επίσης η εξαγωγή εσπεριδοειδών, το ρύζι και τα ελληνικά ακτινίδια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο που τα δύο προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν εμπορικές δυσκολίες, γνωρίζουν πλέον αύξηση στην τιμή τους.

Ο Υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα μας οδεύει με σταθερό ρυθμό στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών των αγροτικών της προϊόντων.

Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι όπου διαπιστώθηκε διαταραχή το Υπουργείο παρενέβη καίρια αξιοποιώντας πόρους από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό επισημαίνοντας ότι έχει διασφαλιστεί συνολικά το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επήλθε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την χαρακτήρισε αποτέλεσμα θαρραλέας και γενναίας διαπραγμάτευσης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τη διασφάλιση σταθερών κοινοτικών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόκληση την υλοποίηση των υψηλών φιλοπεριβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ένωσης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά το Brexit και τις εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συμφωνίες που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφορικά με τα πιστοποιητικά φυτοπροστασίας και υγεινομικήςασφάλειας σημείωσε ως πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις των κρατών των δυτικών Βαλκανίων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία αναφέροντας χαρακτηριστικά το ζήτημα της εναρμόνισης των νομοθεσιών και των γεωγραφικών ενδείξεων και της προστασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της απάτης στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διεθνικά χαρακτηριστικά και ένα κράτος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο του. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν ανάλογες συνεργασίες και για την καταπολέμηση των ζωονόσων.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                7/11/2020

Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη, βουλευτή και πρ. Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων  στην Ηλεία

Στ. Αραχωβίτης:  “2Ο Lockdown και οι αγρότες ψάχνουν ακόμη τη στήριξη”

Την Παρασκευή 6 Νοέμβρη,  ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και πρ. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και κλιμάκιο της Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ηλείας  πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νομό.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, μια ημέρα πριν από το γενικό lockdown που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ότι «γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους, ότι η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της ολοκληρωτικής ανευθυνότητας, της εγκληματικής ολιγωρίας και της παντελούς αδιαφορίας της Κυβέρνησης. Οι συνέπειες είναι βαθιές σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της οικονομίας. Όσο και να προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να μετατοπίσουν τις ευθύνες όπου είναι δυνατόν, εκτός από τους ίδιους, αυτή αμείλικτη επελαύνει και θέτει τη χώρα μας σε μια μεγάλη περιπέτεια».

«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «δεν μας χαροποιεί αυτή η σκληρή δικαίωση των όσων ζητούσαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ εδώ και οκτώ μήνες. Αντίθετα μεγαλώνει την ευθύνη μας για την δυναμική αλλαγή των όσων ζούμε». Αναφέρθηκε ακόμη στον κρίσιμο ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στο ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας και του  2ου lockdown και τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δείχνει να αναγνωρίζει και να εκτιμά ιδιαίτερα αυτόν το ρόλο». «Χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής έχουμε τόσο από την έκθεση Πισσαρίδη, όσο και από τον προϋπολογισμό, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος απών. Αυτά είναι ανησυχητικά δείγματα για την πορεία εξόδου από τη βαθειά κρίση», κατέληξε.

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αρχικά, επισκέφτηκαν στα Καβάσιλα τη “Φάρμα Ηλείας” και συζήτησαν με αγελαδοτρόφους για τα προβλήματα της παραγωγής, της διάθεσης των προϊόντων τους, αλλά και τα προβλήματα των «ελληνοποιήσεων», των ελέγχων και της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν. Έγινε εκτενής αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη νομοθέτηση του Νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα, αλλά και την ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα. «Η πολιτική αντίθετα της ΝΔ διαλύει το όλο πλαίσιο των ελέγχων στο γάλα και ας διατείνεται ότι αυστηροποιεί τα πρόστιμα. Θα πρέπει να λειτουργούν οι έλεγχοι για να έχουν νόημα τα πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Στη συνέχεια, στη Γαστούνη, επισκέφθηκαν τον ΤΟΕΒ. Στη συζήτηση με τους παραγωγούς ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Υπογειοποίησης των Δικτύων Φυσικής Ροής που εντάχθηκε με προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση νερού, απαραίτητη στους καιρούς μας με την ελαύνουσα κλιματική αλλαγή. Το έργο αυτό είναι ακόμη απαραίτητο και για την αποτελεσματικότερη, αλλά και δικαιότερη χρήση του αρδευτικού νερού από τους παραγωγούς.

Στη  Δάφνη, με τους ελαιοπαραγωγούς, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ελιάς, της ελαιοκομίας αλλά και στην φετινή πυρκαγιά και τις καταστροφές που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο. Όπως αναφέρθηκε, σαν να μην έφτανε η χαμηλή τιμή ελιάς και ελαιολάδου, ήρθαν και οι ζημιές από την πυρκαγιά για να βάλουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την αποζημίωση που δικαιούνται, προκειμένου να επιβιώσουν από το διπλό πλήγμα που δέχτηκαν φέτος, και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής και της ζωής που “τρέχουν”.

Επόμενος σταθμός ήταν το Επιτάλιο, όπου οι δύο βουλευτές συναντήθηκαν με ακτήμονες αγρότες που τους έθεσαν το θέμα της διανομής των εκτάσεων της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας. Οι αγρότες τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε επί ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη συνεργασία μαζί τους, τούς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζεται η άμεση συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και η μόνιμη αλλαγή του πλαισίου απο το Υπουργείο, ώστε οφελημενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες, κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων.

Τέλος, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Καλαματιανός επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο των Α/φων Τάγαρη στη Ζαχάρω. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, καθώς και να συνομιλήσουν, τόσο με τους ιδιοκτήτες, όσο και με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής για τα προβλήματα και το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό που τονίστηκε από όλους, είναι η ανάγκη να στηριχτούν και να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα παραγωγών, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, μέσω των συνεργειών, όσο και της επίτευξης καλύτερης τιμής στον παραγωγό. Ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον συνεργατισμό, την υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και κάθε τι που προάγει το ποιοτικό ελαιόλαδο».