Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις ποικιλίες Picual και Arbequina;

0

Στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, μελέτησαν τις επιπτώσεις σε δύο ποικιλίες ελιάς, τις (Olea europaea “picual” και  Olea europaea “arbequina”), που έχει η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας. Επιβεβαιώθηκε η μεγάλη μείωση της παραγωγικότητας των ελαιοδένδρων, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει σε επίπεδα υψηλότερα από τη  μέση θερμοκρασία μιας περιοχής.

Το πείραμα κράτησε 2 χρόνια (2015 έως 2017) και χρησιμοποιήθηκαν 11 ελαιόδενδρα. Κρατήθηκαν όλες οι υπόλοιπες παράμετροι σταθερές (άνεμος, βροχή και επικονίαση), όπως ακριβώς θα συνέβαινε υπό φυσιολογικές συνθήκες, και μόνο η θερμοκρασία διατηρήθηκε υψηλότερη κατά 4 βαθμούς εν σχέσει με τη  μέση θερμοκρασία της περιοχής .

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στα 11 ελαιόδενδρα που συμμετείχαν στο πείραμα παράχθηκε ελαιόκαρπος ζαρωμένος, με σάρκα αλλά και μέγεθος κουκουτσιού εμφανώς μικρότερα σε σχέση με τις ελιές που παράχθηκαν από τα φυσιολογικά ελαιόδενδρα. Επίσης στα ελαιόδενδρα υπό αυξημένη θερμοκρασία, ο κορμός τους ήταν κατά 10% μεγαλύτερος σε σχέση με τον κορμό εκείνων υπό «φυσιολογικές», σημερινές θερμοκρασίες.

Είναι η πρώτη φορά που μπόρεσαν υπό συνθήκες προσομείωσης της κλιματικής αλλαγής -όσον αφορά στην άνοδο της θερμοκρασίας- να εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά τις επιπτώσεις της. Στο παρελθόν δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία, ώστε να απομονωθούν ομάδες ελαιοδένδρων διατηρώντας αμετάβλητα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και μεταβάλλοντας μόνο τη θερμοκρασία. Στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να πειραματίζεται με άλλες ποικιλίες (όπως της hojiblanca), ενώ θα προσθέσει και έναν ακόμη πολύ σημαντικό παράγοντα, όπως τη διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος ως μεταβλητή, επιτρέποντας έτσι, ολοένα και πληρέστερα συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Scientia Horticulturae . Στο ερευνητικό πείραμα συμμετείχαν ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια, τεχνολογικά και επιστημονικά κέντρα ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Γνώσης και Επιχειρήσεων, από τo δήμο της Ανδαλουσίας και από ίδια κεφάλαια του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα.

Πηγή: oleorevista.com