2,76 ή 3,12€/κιλό το λάδι στην Έμπαρο; (Σε ποιόν ανήκει ο ΦΠΑ;)

Το ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ο καλός συντάκτης είχε προσθέσει και τον ΦΠΑ στην αρχική και πραγματική τιμή του 2,76€

0
Ευγενική παραχώρηση SOVENA

Διάβασα σε ένα αγροτικό site ότι στην Κρήτη, στην Έμπαρο συγκεκριμένα, η τιμή ανέβηκε στα 3,12€/κιλό. Πράγματι η Έμπαρος βγάζει πολύ καλά λάδια, ενώ και το ελαιουργείο της  εργάζεται υποδειγματικά με την κοινή/συνεχή άλεση που βοηθά και αυτή στην καλή ποιότητα. Όμως, πούθε προέκυψε το 3,12, το οποίο, αυτή την εποχή τουλάχιστον, δεν ξέρω για αργότερα, είναι μια τιμή που απλά … δεν υπάρχει.

Το ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ο καλός συντάκτης είχε προσθέσει και τον ΦΠΑ στην αρχική και πραγματική τιμή του 2,76€. Το συγκεκριμένο Μέσο έχει μια ιστορία και μια τάση “υπεραισιόδοξων” περιγραφών, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες μεν για τον εκδότη, γιατί εντυπωσιάζουν, χαϊδεύουν αυτιά, κυκλοφορίες, διαφήμιση, αλλά μπορεί να παραπλανήσουν το αναγνωστικό του κοινό. Εκτός κι αν εκεί στη Νίκης έχουν βρει τον τρόπο ο ΦΠΑ που πληρώνει ο αγοραστής να μην πηγαίνει στο κράτος ευθεία -Καραγιώργη Σερβίας- αλλά να μένει στον πωλητή παραγωγό. Ενδιαφέρον!

Επίσης αυτή η μικρή ιστορία είναι πολύ διδακτική και επιβεβαιώνει πώς δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην “περιπτωσιολογία” ότι μία και μόνη συναλλαγή, και μάλιστα για ένα και μόνο βυτίο χαρακτηρίζει όλη την αγορά.